Минерални бани и Спорт

 

Ένα ζεστό μπάνιο, είναι πάντα ο πιο σίγουρος τρόπος για τη ξεκούραση και το φρεσκάρισμα του σώματος! Στη Λέσβο, υπάρχουν πολλοί...ζεστοί τρόποι για να πετύχετε αυτό το ζωογόνο φρεσκάρισμα του οργανισμού.

Κάποιοι προτιμούν το παραδοσιακό χαμάμ! Κάποιοι, ένα ζεστό ιαματικό λουτρό σε κάποια από τις φημισμένες θερμοπηγές του νησιού με τα πολύτιμα συστατικά. Άλλοι πάλι, κατόπιν σύστασης του γιατρού τους, χρειάζονται για λίγο ή για μεγάλο διάστημα αυτή την ''επέμβαση'' της φύσης! Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, η Λέσβος πάντα θα σας περιμένει!

Δυστυχώς μέχρι τώρα οι θερμοπηγές της Λέσβου υστερούν σε πολυτέλεια όπως θα τη συναντήσετε στα spa σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά σας αποζημιώνουν όμως, με τα υπερπολύτιμα συστατικά τους και την θεραπευτική επίδρασή τους στον οργανισμό σας!
 
1. ΧΑΜΑΜ
 
Το Χαμάμ στο Μεσαγρό της Λέσβου βρίσκεται στη περιοχή της Γέρας και περιμένει να σας υποδεχθεί για να σας προσφέρει τις υπηρεσίες του! Είναι το μοναδικό χαμάμ της Λέσβου το οποίο λειτούργησε δε για πρώτη φορά το 1898!
 
Εδώ, στο μαγικό κόσμο του,  θα ανακαλύψτε πρωτόγνωρες υπηρεσίες χαλάρωσης και ομορφιάς με επιρροές από την Aνατολή. Σ΄ ένα χώρο υψηλής αισθητικής και σε συνδυασμό με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες από το εκπαιδευμένο  προσωπικό θα αποδράσετε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.
 
Σ΄ αυτό λοιπόν το ανακαινισμένο χαμάμ, καθώς ξυπνούν οι μνήμες του παρελθόντος, η εμπειρία και γνώση έρχονται να σας προσφέρουν κάτι το μοναδικό!! Έτσι εσείς έχετε τη δυνατότητα να περάσετε υπέροχες στιγμές χαλάρωσης, σε έναν χώρο οπού πραγματικά το χθες συναντά το σήμερα.
 
Το χαμάμ είναι ένα δωμάτιο υψηλής θερμοκρασίας όπου η υγρασία φτάνει και στο 100%. Έτσι η δράση του ατμού και η θερμότητα βοηθούν στην σωστή κυκλοφορία της λέμφου και στην αποβολή τοξινών από το σώμα μας. Το χαμάμ αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο καθαρισμού του δέρματος (peeling) για σώμα αλλά και για πρόσωπο καθώς και την καλύτερη προετοιμασία για πολλές θεραπείες ομορφιάς και αδυνατίσματος.
 
Το χαμάμ ΄΄Μεσαγρός΄΄ είναι μεικτό (άνδρες/γυναίκες).
Κάνοντας δε κράτηση με την παρέα σας η με την οικογένεια σας θα νιώστε άνετα διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα του χώρου σας.
 
Στις υπηρεσίες του Χαμάμ περιλαμβάνονται:
Προσωπικό ντουλάπι για τα ρούχα σας, πετσέτες( προσώπου& σώματος) , ειδικές πετσέτες για το χαμάμ (pestemal), ειδικά παπούτσια (takunya), και βέβαια το ειδικό γάντι (kese) για την απολέπιση σώματος.
 
Ενδείξεις:
Χρόνιες ρευματοπάθειες, Αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, Αρθροπάθειες, Ισχιαλγία.
 
Αντενδείξεις:
Καρδιοπάθειες , Παθήσεις νεφρών, Παθήσεις ήπατος , Άσθμα, Υπέρταση
Υπόταση, Ευρυαγγείες
 
2. ΘΕΡΜΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ
       
Στην έξοδο του Πολιχνίτου προς Βατερά βλέπεις την παράκαμψη που οδηγεί στις εγκαταστάσεις των θερμοπηγών. Τα νερά αναβλύζουν από πολλές πηγές, μέσα από ηφαιστειογενή πρωτογενή και δευτερογενή πορώδη πετρώματα. Η θερμοκρασία τους είναι μεταξύ 67 C και 92 C (η θερμοκρασία στους λουτήρες είναι μεταξύ 42 C και 44 C)  θεωρούνται από τις θερμότερες της Ευρώπης. Είναι χλωρονατριούχες και είναι εφάμιλλες του Βισμπάντεν της Γερμανίας.
 
Δεξιά υπάρχουν στην σειρά χαμηλά κτίσματα, ανάμεσα σε ευκαλύπτους είναι τα λουτρά με τις δεξαμενές που ανακαινίστηκαν επάνω στα παλιά που λειτουργούσαν πριν χρόνια. Αυλάκια παλιά, και καινούργια. Νερό που τρέχει ελεύθερο και αχνίζει, βάφοντας κόκκινο τον πυθμένα από θερμόφιλα ζωύφια (φύκι) που αναπτύσσονται. Ποιο πέρα πίσω από ένα δάσος από βούρλα, στέκεται όρθιο ένα συγκρότημα κτηρίων, με τους μακρόστενους κοιτώνες και τα αψιδωτά κτίσματα των παλιών δεξαμενών. Και συνεχίζοντας την περιγραφή πρέπει να αναφέρουμε το μικρό τρικάμαρο γεφύρι του Αλμυροπόταμου (από τα λίγα που σώζονται μέχρι και σήμερα) και πιο πέρα την παλιά βρύση από την κιτρινωπή και ροζ μαλακόπετρα.
Οι θερμές πήγες του Πολιχνίτου ήταν σε χρήση κατά την τουρκοκρατία και  από το 1953 λειτουργούν με δυο δεξαμενές. Μία για άνδρες και μία για γυναίκες.
 
Χημικές ιδιότητες
Βάση της φυσικοχημικής σύστασης των Ιαματικών νερών Πολιχνίτου κατατάσσονται στην ομάδα των χλωρονατριούχων πηγών, το νερό είναι διαυγές άοσμο και είναι εμπλουτισμένο με φυσική ραδόνιο ακτινοβολία 15 – 25 μονάδες MACHE με οξυανθρακικά χλωριούχα και θεϊκά άλατα ασβεστίου, νατρίου με ελεύθερο διοξείδιο του άνθρακα, με ενώσεις σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, οξυγόνο και ίχνη ιωδίου, βρώμιου.
 
Πέρα από τις χαλαρωτικές ιδιότητες που έχουν κάνουν για:
• Χρόνιες μορφές ρευματοπαθειών.
• Αρθροπάθειες (χρόνιες καταστάσεις εκφυλιστικές και παραμορφωτικές)
• Ριζονευρίτιδες, χρόνιες σπονδυλαρθρίτιδες, οσφυαλγίες.
•   Δυσμορφίες και μετατραυματικές κακώσεις του σκελετικού συστήματος. Λόγω της ευεργετικής επίδρασης του θερμικού ερεθίσματος , της άνωσης του σώματος του λουόμενου (καλύτερη κίνηση «σχεδόν χωρίς» πόνο), της χημικό-οσμωτικής επίδρασης των αλάτων και κυρίως του θείου (εμποδίζει τη δράση της υαλουρονιδάσης η οποία καταστρέφει τα οστά και τις αρθρικές αστεοχονδρικές  επιφάνειες).
• Χρονιές παθήσεις γυναικολογικού κύκλου. Φλεγμονώδεις παθήσεις γυναικολογικής προέλευσης, δυσλειτουργία σαλπίγγων – δυσμηνόρροια, γυναικεία στείρωση.
• Ενδοκρινολογικές δυσλειτουργίες (λόγω αναζωογονητικής δράσης του ραδόνιου).
• Περιφερειακή αγγείο κυκλοφοριακή ανεπάρκεια.
• Ουρική αρθρίτιδα.
• Δευτεροπαθείς δερματικές παθήσεις.
• Εξωπνευμονική φυματίωση. Χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους του ανώτερου αναπνευστικού.
• Γαστρίτιδα κυρίως δυσπεψία. Υποχλωριδριακή με υποτονία και γαστρική ατονία.
 
Για περισσότερες πληροφορίες ή για την οργάνωση της επίσκεψής σας στη Λέσβο για θερμά λουτρά ή χαμάμ, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και μεις θα επικοινωνήσουμε αμέσως μαζί σας!