Φυσική ομορφιά

 

Λέσβος η Αιολική...                                                                              
 

''Πουθενά σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, ο ήλιος και η σελήνη δεν συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά, δεν μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους όσο επάνω σε αυτό το κομμάτι γης, που κάποτε ποιος ξέρει ποιος θεός έκοψε και φύσηξε μακριά, ίδιο πλατανόφυλλο, καταμεσής του πελάγους.''

Οδυσσέας Ελύτης
 

...το νησί της αρμονίας και της ομορφιάς καθώς μια πανέμορφη κρούστα, ασημοπράσινη, φτιαγμένη από το πεύκο, την ελιά και την βελανιδιά, ντύνει το μεγαλύτερο μέρος από το έδαφός της. Κομμάτι της καταποντισμένης Αιγηίδας, κομμένο δάκτυλο της πανάρχαιας Ανατολής. Είναι η Λέσβος με τις πολυσχιδείς ακτές και με τους δύο αδελφούς κόλπους που καθορίζουν το μοναδικό σχήμα της σε όλο το Αιγαίο. Βρίσκεται αντίκρυ στην Μικρά Ασία και είναι τοποθετημένη θα  λέγαμε στην είσοδο του Αδραμυττινού κόλπου βόρεια της Χίου

Στις πλαγιές των βουνών της (ο Λεπέτυμνος στο βόρειο τμήμα του νησιού, ο Όλυμπος στο νότιο, καθώς και το Ψηλοκούδουνο, ανάμεσα στο τρίγωνο κόλπου Γέρας - Πλωμαρίου – Αγιάσσου) υπάρχουν καταπληκτικές περιπατητικές διαδρομές, αλλά και ιδανικές διαδρομές για mountain bike και enduro. Σε διάφορα σημεία του ορεινού συγκροτήματος του νησιού υπάρχουν χείμαρροι που διαρρέουν και γονιμοποιούν μικρές ή μεγάλες πεδινές εκτάσεις.

Το νησί της Λέσβου έχει ένα μοναδικό οικοσύστημα που κανείς σπάνια συναντάει στα νησιά. Τα «οικο -τουριστικά  μονοπάτια» οδηγούν τον ταξιδιώτη σε μία πορεία ανακάλυψης μέσα στη μοναδικότητα του Λεσβιακού τοπίου και την αισθητική ευχαρίστηση της επαφής με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος.
 
Ένας οδοιπόρος μπορεί π.χ. να ακολουθήσει οποιοδήποτε από τα μονοπάτια που ξεκινούν από τη γραφική κωμόπολη της Αγιάσου, διασταυρώνουν το βουνό του Ολύμπου και καταλήγουν στη νότια πλευρά του νησιού, στο Πλωμάρι ή την παραλία των Βατερών. Κατά μήκος της διαδρομής, μπορεί να συναντήσει γραφικά χωριά στα οποία μπορεί να ξαποστάσει, μπορεί να συναντήσει σημεία όπου η θέα κόβει την ανάσα, καφενεία και μικρές εκκλησίες, δροσιστικές βαθιές πηγές και μία πλούσια αφθονία από σπάνια φυτά κι άγρια λουλούδια. Επίσης πολλές οικο - τουριστικές διαδρομές υπάρχουν και στην περιοχή της Πέτρας, του Ευεργέτουλα, και της Γέρας.
 

Οι κόλποι της Γέρας και της Καλλονής είναι δύο μοναδικοί υδροβιότοποι, ζωτικοί για την διατήρηση βιολογικής διαφορετικότητας σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Πολλά σπάνια είδη πουλιών συγκεντρώνονται σ’ αυτές τις περιοχές και μπορεί να αποτελέσει το αντικείμενο παρακολούθησης πουλιών (bird-watching) κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το θερμό κλίμα του νησιού, το πλούσιο έδαφος και τα άφθονα νερά του, δημιούργησαν την καταπράσινη Λέσβο που απολαμβάνει ο επισκέπτης σήμερα.
 

Οι απέραντοι ελαιώνες, τα δάση από πεύκα με μεγαλύτερο το Τσαμλίκι, χιλιάδες είδη φυτών και δένδρων, συνθέτουν τοπία μαγευτικά  Μέσα σε αυτή τη βλάστηση, η πανίδα της Λέσβου ζει εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα περιμένουν τους πιο τολμηρούς να τις απολαύσουν, στις καθαρές και πλούσιες θάλασσες του νησιού.