Γαστρονομική αναζήτηση

 

Η πιό απολαυστική περιπέτεια της ζωής σας!!!
 
Οποιοσδήποτε ταξιδεύει στη Λέσβο διακατέχεται από μία έντονη αίσθηση ότι πρόκειται για ένα νησί που ξεχωρίζει για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα. Οι παλαιότερες γενιές καθώς και οι νεώτερες παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, πιστές στα παραδοσιακά δεδομένα διατροφής και είναι έντονη η προτίμηση τους για τα σπιτικά  γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. 

Τα προϊόντα του νησιού αποτελοούν βασικά συστατικά της Μεσογειακής κουζίνας, της οποίας ο ρόλος είναι υψίστης σημασίας για την υγιεινή διατροφή. Η καλλιέργεια της ελιάς και το εξαιρετικό ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά και τα θαλασσινά προϊόντα αποτελούν για τους κατοίκους του νησιού, ένα μέρος της τοπικής τους παράδοσης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η παραγωγή του ούζου!

 

Oι κάτοικοι της Λέσβου ήταν πάντα άνθρωποι παραγωγικοί. Αυτάρκεις σε αγαθά από την εύφορη γη και την πλούσια θάλασσά τους, με διάθεση να αναγάγουν τον τρόπο ζωής τους σε τέχνη, δημιούργησαν μοναδικούς γαστρονομικούς συνδυασμούς. Συνταγές περίπλοκες με αγνά παραδοσιακά υλικά οδηγούν σε ιδιαίτερες γεύσεις εξαιρετικής νοστιμιάς. 

Γεύσεις γήινες με ντόπια κρέατα και λαχανικά. Πίτες με χόρτα ή με τυρί, σφουγγάτο με κολοκύθι, γιορτινό κισκιέκι, βοδινό με κυδώνια, κρέας σελινάτο, κρέας με κουνουπίδι ή φρικασέ είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά πιάτα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει συνδυάζοντάς τα με τα ωραιότατα Λημνιά κρασιά.

 

Γεύσεις που μυρίζουν θάλασσα με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Xταποδάκι ψητό, χτένια με πιλάφι ή με σπανάκι, καλαμαράκια γεμιστά, γαρίδες σαγανάκι, ψάρια πλακί με σκόρδο και ντομάτα, και τόσοι άλλοι μεζέδες, μαγειρεμένοι με αγνό ελαιόλαδο, που συνοδεύονται πάντα από μυρωδάτο Mυτιληνιό ούζο. Γεύσεις γλυκές που σε υποδέχονται φιλόξενα. Mπακλαβάς, γλυκά του κουταλιού, αμυγδαλωτά, ρυζόγαλο, παστέλι από σύκα, μηζυθροχαλβάς, τηγανίτες, κυδωνόπαστα, λιώνουν στο στόμα και πλημμυρίζουν την ψυχή με υπέροχες μυρωδιές και μια αίσθηση νοσταλγίας για εκείνον τον... “παλιόν καλόν καιρόν”!!!

H γαστρονομία είναι η τέχνη της ζωής και οι Λέσβιοι το γνωρίζουν καλά. H φύση τούς χαρίζει τους καρπούς της  και αυτοί δημιουργούν μια “Aιολική Kουζίνα” όπου οι γεύσεις συναγωνίζονται η μία την άλλη σε νοστιμιά και πρωτοτυπία, γιατί τελικά, Λέσβος είναι ''Επώνυμος Tόπος  Γαστρονομίας'' !!! Είναι αδύνατον λοιπόν να επισκεφθείτε τη Λέσβο και να μην δοκιμάσετε ή να μην πάρετε μαζί σας μερικά - ή και …όλα - από τα μοναδικά προϊόντα της.

 
Και πρώτα από όλα, το αγνό παρθένο της ελαιόλαδο! Tο “υγρό χρυσάφι” του Oμήρου αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής διατροφής από την εποχή του ως τις μέρες μας, και μας δικαιώνει πανηγυρικά, με την παγκόσμια επιτυχία και αναγόρευση του “μεσογειακού διαιτολογίου” ως του πιο ευεργετικού και υγιεινού “συστήματος” διατροφής  που μπορεί κανείς να επιλέξει. Είναι δε πλούσιο σε μόνο ακόρεστα λιπαρά οξέα, σε αντίθεση με τα σπορέλαια που κατ’ εξοχήν είναι πλούσια σε πολυακόρεστα.

Πολλά έχουν ειπωθεί για το χρώμα του όπου υπερτερεί το χρώμα του χρυσού, καθώς περιέχει μικρή μόνο ποσότητα χλωροφύλλης, αποτέλεσμα του παραδοσιακού λεσβιακού τρόπου συλλογής του ελαιοκάρπου και της ποικιλίας του. Έτσι το εμφιαλωμένο μας ελαιόλαδο έχει μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο, γιατί η χλωροφύλλη, παρουσία φωτός, διευκολύνει την οξείδωση. Aυτό είναι το λεσβιακό παρθένο ελαιόλαδο, ένας λεπτόρρευστος φυσικός χυμός του φρούτου του ελαιοδέντρου και μία μοναδική πηγή της πολύτιμης βιταμίνης E.

 
Και φυσικά ακολουθεί το ούζο που αποτελεί το παραδοσιακό και παράλληλα το πιο αγαπητό ελληνικό ποτό. Tο λεσβιακό ούζο, εδώ και πάνω από 200 χρόνια, έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, τη δική τους γεύση, τη δική τους κληρονομιά και κρύβει τα δικά του μυστικά, τα τόσο γνωστά στους τεχνίτες μας που τα παράγουν. Aυτά τα ενσωματωμένα στο προϊόν μυστικά, το έχουν καθιερώσει στην αγορά ως προϊόν υψηλής ποιότητας και ζητείται είτε σαν ούζο Mυτιλήνης, είτε σαν ούζο Πλωμαρίου.

 

Όμως πως μπορείτε να επιστρέψετε πίσω χωρίς λαδοτύρι Μυτιλήνης? Η ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων της Λέσβου, βασικών συστατικών της ντόπιας διατροφής, δικαιολογείται χάρη στην μέχρι σήμερα διατήρηση της παραδοσιακών τρόπων παραγωγής των (Λαδοτύρι, Φέτα, Κασέρι, Γραβιέρα ) από τους ντόπιους παραγωγούς.

Η φυσική χλωρίδα και οι τοπικές φυλές αιγοπροβάτων αποτελούν τους γενεσιουργούς παράγοντες για το εξαιρετικής σύστασης αιγοπρόβειο γάλα της περιοχής, -που θα μπορούσε κάτω από ορισμένες συνθήκες να χαρακτηρισθεί ως οικολογικό- το οποίο μεταποιούν οι παραδοσιακές μονάδες τυροκόμισης εφαρμόζοντας τις παραδόσεις, τις γνώσεις και τη μαστοριά που πέρασαν και διατηρήθηκαν τόσα χρόνια από γενιά σε γενιά.

 
Πέρα από αυτά τα βασικά προϊόντα υπάρχουν πολλά άλλα που προστίθενται στη λίστα και τα οποία εύκολα μπορείτε να προμηθευτείτε όπως αλίπαστα, σάλτσες και μαρμελάδες χωρίς συντηρητικά της οικοτεχνίας ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ, μέλι, παστέλι, κρασί και τέλος, αμυγδαλωτα, γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά κ.α. από τους πολλούς γυναικείους συνεταιρισμούς του νησιού.
Έτσι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε κατ΄οίκον, φτιάχνοντας τις δικές σας υπέροχες συνταγές!