Ψυχική αναγέννηση

 

Από τους πιο σημαντικούς στην σημερινή Ελλάδα τόπους λατρείας του Θεού η Λέσβος- και αυτό από αρχαιοτάτων ετών, όταν οι λατρείες και τα ιερά του Διονύσου ήταν από τα πιο ονομαστά στην αρχαία Ελλάδα- αποτελεί τον νοητό επίγειο παράδεισο, όσων συνανθρώπων μας αναζητούν την ψυχική γαλήνη μέσω της προσευχής!
 
Τον πίνακα της ομορφιάς του νησιού, ιδιαίτερα χρωματίζουν εκκλησίες, μοναστήρια και προσκυνήματα, όλα με την δική τους ιστορία! Και είναι τέτοιες ιστορίες αυτές ώστε η φήμη τους εξαπλώθηκε μακριά κι άνθρωποι απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου έχουν έρθει για προσκύνημα και για ψυχική ηρεμία στο νησί
 

Τα πιο γνωστά προσκυνήματα της Λέσβου είναι:
 

Της Παναγίας στην Αγιάσο, ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα στην Ελλάδα. Η εικόνα της Παναγίας κρατώντας τον Χριστό (Βρεφοκρατούσα), αφού  κατασκευάστηκε από τον Άγιο Λουκά με μαστίχα και κερί, μεταφέρθηκε από την Ιερουσαλήμ στην Αγιάσο από τον καλόγερο Αγάθωνα από την Έφεσο, το 803 μ. Χ.
 
Του Αγίου Ραφαήλ, ο οποίος, ύστερα από επανειλημμένες εμφανίσεις στα όνειρα ενός πιστού, του αποκάλυψε την ιστορία του μαρτυρίου του κι έτσι «αποκάλυψε» την κρυφή ιστορία του Μοναστηριού του Καρυώνα, που βρίσκεται ανάμεσα στους ελαιώνες της Θερμής. Τα κόκαλά του βρέθηκαν στον τόπο που υπέδειξε, καθώς και τα κόκαλα του Διακόνου Νικολάου και της μικρής Ειρήνης που έγιναν μάρτυρες μαζί μ’ εκείνον στα χέρια των Τούρκων το 1463. Σήμερα το μοναστήρι που ανακατασκευάστηκε στη μνήμη των Άγιων Μαρτύρων, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, αναπτύχθηκε σε  μία μεγάλης έκτασης μοναστική κοινότητα.
 

Του Ταξιάρχη Μανταμάδου Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο οποίος θεωρείται ο προστάτης του νησιού. Η φήμη των θαυμάτων του εξαπλώθηκε σ’ όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας  πλήθη πιστών. Η παράδοση διατήρησε την ιστορία του μοναστηριού του Ταξιάρχη Μανταμάδου, το οποίο λεηλατήθηκε από Σαρακηνούς πειρατές προς το τέλος της πρώτης χιλιετίας. Όλοι οι καλόγεροι σφαγιάστηκαν, εκτός από τον δόκιμο μοναχό Γαβριήλ, που γλίτωσε  χάρη σ’ ένα θαύμα του Αρχαγγέλου. Ο Γαβριήλ αφού μάζεψε το αίμα των σφαγιασμένων συντρόφων του και το ανακάτεψε με πηλό, σκάλισε τη μορφή του Αρχηγού της Τάξης των Αγγέλων.
 
Οποιοσδήποτε ταξιδεύει στο νησί πρέπει  να επισκεφτεί την Παναγιά τη Γλυκοφιλούσα στη Πέτρα αφού ανέβει τα 114 σκαλοπάτια σκαλισμένα στο βράχο, στη κορυφή του οποίου δεσπόζει το εκκλησάκι της Παναγίας . Επίσης, τις Ιερές Μονές Υψηλού και Λειμώνος, στα οποία βρίσκονται μουσεία που στεγάζουν σπάνια ιστορικά και θρησκευτικά τεχνουργήματα. Αξιοσημείωτα δε είναι τα μοναστήρια της Παναγίας της Μυρσινιώτισα, της Περιβολής και του Πυθαρίου, που βρίσκονται στις περιοχές της Καλλονής, της Άντισσας και της Ερεσού, αντίστοιχα.

Τέλος αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε τις θαυμάσιες εκκλησίες του Αγίου Θεράποντα και του Αγίου Αθανασίου, την Μητρόπολη της Μυτιλήνης, οι οποίες αποτελούν μικρά θαύματα αρχιτεκτονικής.